Jídlo už dlouhou dobu neplní pouze funkci paliva pro naše tělo. Z jídla se stal nejen zážitek, který si vychutnají…
Jídlo už dlouhou dobu neplní pouze funkci paliva pro naše tělo. Z jídla se stal nejen zážitek, který si vychutnají rození gurmáni, ale také společenská událost, která lidi sbližuje. S tím se ztotožňuje také František Balej, majitel nové pražské restaurace Oasis by the river.
Jsem milovník dobrého jídla a nové podniky navštěvuji s nadšením. Proto mám radost, že dalším ze Zonky míst je právě restaurace Oasis by the river, nacházející se kousek od řeky; v centru Prahy. Takovéto umístění totiž není příhodné pouze pro zdejší obyvatele, ale je perfektní také pro turisty, kteří se v okolí vyskytují.
V tom s tebou souhlasím. Už nějakou dobu jsem o otevření vlastní restaurace přemýšlel. A když jsem pak uviděl inzerát na tohle místo, neváhal jsem a šel do toho. Oblast Prahy 2 mi je totiž celkově velmi blízká.
S myšlenkou založení restaurace sis tedy pohrával už nějakou dobu. Kde se ale vlastně vzal ten počáteční nápad, založit si vlastní podnik?
Ve svém životě jsem nasbíral mnoho zkušeností a vlastní podnik je perfektní způsob jakým se dají tyto zkušenosti zúročit. Jsem člověk, co se rád učí novým věcem, a díky vlastnímu podniku mám možnost každodenního růstu. Mám rád lidi a přátelskou atmosféru a rád kolem sebe vytvářím příjemné prostředí pro život. Takže by se dalo říci, že jsem nad tímto podnikem přemýšlel celý život.
Vlastní restaurace, jako je tato, musí být náročná na vedení. Zvládáš to vše sám, nebo ti někdo pomáhá?
Hlavními koordinátory jsme já a šéfkuchař. Máme mezi sebou vynikající spolupráci a úkoly máme rozdělené do nejmenšího detailu, takže se můžeme jeden na druhého spolehnout. Samozřejmě je kolem nás spousta lidí, kteří nám pomáhají s drobnostmi okolo restaurace. Celý personál funguje jako skvělý tým, který tvoří něco jedinečného.
Hádám, že tebou zmíněný šéfkuchař stojí také za tvorbou a vymýšlením těchto pokrmů. Upřímně, když se na ně dívám, tak nevím, co si vybrat. Vše vypadá lákavě.
To jsem rád. (smích) A ano, náš kuchař je naprosto vynikající. Má dlouholetou praxi a je to opravdový mistr v oboru. Všechna rozhodnutí ohledně gastronomie tak nechávám na něm. Inspiraci čerpal dlouhá léta jak v České republice, tak v zahraničí. Vytvořil si za tu dobu své know-how, které je jedinečné a díky kterému se nebojíme říci, že máme špičkovou gastronomii.
Špičková gastronomie však není to jediné, čím se odlišujete od konkurence, že ano?
Přesně tak. Od ostatních restaurací v našem okolí se Oasis odlišuje svým interiérem, na kterém se podílelo a ještě taky bude podílet větší počet umělců. Postupem času bychom zde rádi poskytli prostor pro dobročinné dražby uměleckých děl.
Moje vize je taková, že z této restaurace vytvořím jedinečný prostor, kde se budou lidé scházet za účelem poznat špičkovou gastronomii, výběrová vína nebo si jen užít společně strávený čas se svými blízkými v příjemném prostředí.
Líbí se mi koncept využití umělců. Ono jídlo je svým způsobem také umění a založení, který tyhle dvě věci spojí jakbysmet. Mám pro tebe poslední, trochu záludnou otázku. Co je na podnikání v gastru nejtěžší? Přece jen konkurence je velká a začínat s naprosto novou restaurací není jednoduché.
To máš vlastně pravdu, chutné a dobře vypadající jídlo rozhodně umění je. (smích) No a k tvé otázce. Ze začátku bylo potřeba kompletně předělat interiér, aby bylo vše perfektní. Upravovali jsme tak nejen vybavení kuchyně ale i podnik celkově. S tím nám však pomohlo Zonky, kde jsme si půjčili od lidí a přizpůsobili to tady svým vlastním představám. To nám opravdu hodně pomohlo a Zonky za tuto šanci děkujeme.
Překážky se samozřejmě objevují i v současnosti. Jde ale spíš o věci, jako jsou administrativa ohledně financí nebo třeba marketing. Přece jen jsme nově vznikající podnik a potřebujeme přilákat nové hosty.
A pokud chcete i vy vytvořit jedinečný prostor, ať už restauraci nebo cokoliv jiného, neváhejte a zkuste to s námi na Zonky.