dnes, 22. ledna 2019

Kantoři z Moravského Krumlova osladí váš život

Tereza Sládková

Cukrárnu Z&M v centru jihomoravského města Moravský Krumlov provozují manželé Košíčkovi. Měli chuť a odvahu vkročit do jiného druhu podnikání, a tak si k nim můžete zajít na něco sladkého z jejich vlastní výroby. Nebo třeba probrat, jak jim pomohlo Zonky.

Na jihu Moravy je blaze. Tentokrát však má cesta nevede do vyhlášených vinic, ale do místní cukrárny, která sídlí na náměstí T. G. Masaryka na čísle popisném 45 v centru města. Jediné, co jsem o cukrárně věděla, byl fakt, že ho nevedou typičtí cukráři. O to více jsem se však na návštěvu těšila.

Jan Košíček se svou manželkou mě vyzvedli na nedalekém nádraží, prý abych se jim hned neztratila. Bylo to velice milé, protože jsme už cestou probrali mnoho zajímavých věcí ohledně jejich sladkého snu o cukrárně. Je vidět, že mají oba podnikavého ducha. Kdo by to byl do dvou učitelů řekl…

Ano, oba jsme s manželkou kantoři. Vidím, že tě to stále překvapuje. Ale věř mi, že i učitelé jsou akční. Nejsme vyučení cukráři, neokoukali jsme to v rodině. Jen jsme měli sen a touhu se učit, tvrdě pracovat a neustále dodávat něco nového. Ať už sortimentně, tak i celkově do chodu cukrárny. Oba nás pohání tvořivost, chuť zákazníkům dělat radost a vymýšlet, kam směřovat dál, o co cukrárnu rozšířit, co nabízet. Určitě nás baví kontakt s lidmi. Místními i turisty. Povídat si, odkud dorazili, co se jim u nás líbí atd. Pak mě ale třeba děsně nebaví umývat výrobník zmrzliny. (smích) Musí se celý rozmontovat a trvá to šíleně dlouho.

Každý máme něco, co nás nebaví. To známe asi všichni. Mně vždy ale pomáhá si říct, že díky například umytému výrobníku zmrzliny přijdou zákazníci, kterým ta moje „zmrzka“ tak chutná a kvůli kterým to vše vlastně dělám. To mi dodá potřebnou energii a motivaci jít ke dřezu a mýt.

Tak to máme stejně. Sice občas „remcám“, ale vždy si uvědomím, jaké máme štěstí, že máme tu možnost dělat to, co nás baví a co nám hlavně dává smysl. Dost nám pomáhá i fakt, že podnikáme, sice v jiném oboru, ale už od roku 1992. Jedná se o oblast maloobchodního prodeje textilní galanterie, prádla, rybářských a chovatelských potřeb, což nám v cukrárně dost pomohlo.

Než to ale zamluvíme, Honzo, jaké vlastně byly vaše začátky? Co vás vedlo od učitelství k dortům?

Napadlo to moji manželku na jaře 2017. Ona mívá skvělé nápady a já je zase velice rád realizuji. Prostě se krásně doplňujeme nejen v osobním životě, ale i tom pracovním. A to je fajn, musím říct. No ale zpět k cukrárně. Po rozhodnutí nás čekala rekonstrukce prostorů, milion papírů a v srpnu 2017 jsme otevírali. Cukrárna v Moravském Krumlově, kde bylo příjemné posezení, výborná káva a k tomu vynikající sladkosti, historicky bývala, ale v posledních letech chyběla, takže si myslím, že jsme se trefili do díry na trhu.

Tak odhodlání, chuť, vytrvalost a rozpoznání díry na trhu jste zvládli na jedničku. Mně ale stále vrtá hlavou, jak jste věděli, co upéct, co vlastně nabídnout, jak to upéct, vyrobit, udělat…

(smích) Celkově mě baví budovat a organizovat nové věci. Ať je to cukrárna, nebo stavební firma. Chtěli jsme jít v každém případě cestou kvality i za cenu vyšších cen zákusků a zmrzliny. V tom jsme měli jasno hned od začátku. Je to samozřejmě trošku riziko v takto malém městě, kde je navíc několik výroben levných zákusků. My si za tím ale stojíme. Všechny zákusky a zmrzliny, které prodáváme, jsou naší výroby. Výrobna je umístěna pod prodejnou, což umožnuje držet skvělou kvalitu i čerstvost výrobků. Vyrábíme asi sto druhů zmrzliny a sortiment zákusků neustále obměňujeme.

To je slušný počet. Musím k vám přijet v létě na degustaci, ale bude mi asi trvat si vybrat. A vy dva tu odvádíte veškerou práci? Včetně nákupu, výroby, chodu, úklidu atd.?

Ano, přesně tak. (smích) Nejvíce práce tady odvádí v cukrárně manželka. Vyrábí, jak sama vidíš, nádherné dorty, které jsou navíc vynikající. Nejvíce u nás chutná cheesecake a panna cotta, kterou jsem ti také dal na talíř. Jinak je to ale naše spolupráce. Podařilo se nám postupně vybrat kvalitní dodavatele, čehož si moc cením. Zákazníci, kteří upřednostňují kvalitu, se k nám naučili chodit pravidelně. Pokoušíme se nacházet zájemce o catering, protože zimní období je v cukrárně problematické. Mnoho lidí stále upřednostňuje levné nekvalitní zákusky z náhražek, palmového oleje atd. Ale věřím, že se to postupně naučí. Do budoucna chceme získat víc prostoru a zvýšit počet stolků.

O nápady u vás dvou strach rozhodně nemám. Líbí se mi váš přístup k práci. Je inspirativní a podněcuje i k zamyšlení. Líbí se mi, že místo toho, abyste zdražili zákusky, tak radši přemýšlíte, kde jinde vydělat potřebné peníze. Smekám a doufám, že bude takovýchto lidí jen přibývat. A nejen těch na Zonky, ale všech. A vlastně, jak do vašeho příběhu vstupuje Zonky?

Tak to moc děkujeme. Děláme vše tak, jak nejlépe umíme s tím nejlepším vědomím a svědomím. Chtěli jsme výrobu a nabídku v cukrárně rozšířit a potřebovali jsme dovybavit firmu zařízením a stroji. K mému velkému údivu jsme nepochodili u banky, u níž máme účet od roku 1992. Nutno podotknout, že jsme nikdy neměli problém se splácením úvěrů z druhého podnikání, které jsme v průběhu let a růstu firmy realizovali. No a najednou jsme viděli reklamu, asi v televizi. Tato reklama nás oslovila natolik, že jsme do toho šli. A musím říct, že jsem byl příjemně překvapen, že na světě ještě nějaké věci fungují.

A pokud se i vy chcete obklopit věcmi, které fungují, neváhejte ani vteřinu a zkuste to s námi na Zonky.

Sdílet článek