Je den před výplatou a vy už zase počítáte drobné. I přes mnohá předsevzetí, že tentokrát si peníze ohlídáte, zase…
Je den před výplatou a vy už zase počítáte drobné. I přes mnohá předsevzetí, že tentokrát si peníze ohlídáte, zase nějakým záhadným způsobem zmizely a vy netušíte kam. A podívali jste se doma do koše? Možná jste je tam sami vyhodili v podobě vyplýtvaných potravin.
Za jídlo utratí české domácnosti v průměru zhruba pětinu příjmu. Potraviny jsou zároveň i jednou z prvních položek, na kterých se lidé snaží ušetřit. Je ale nejlepší cestou pouze nakupovat levné a nekvalitní jídlo?
Jídelníček
Možná by více pomohlo sestavit si jídelníček. Že jste si právě vzpomněli na film Pelíšky, kde ho Miroslav Donutil doma vyvěšoval na nástěnku? To určitě není nutné, ale samotná myšlenka k zahození není. Jde totiž o plánování. Když si uděláte představu o tom, co byste chtěli v jednotlivé dny jíst a vařit, daleko snadněji se vám bude nakupovat a daleko snadněji také rozlišíte, co je skutečně potřeba a co už je navíc.
Kromě toho se vyhnete plýtvání potravinami, které stojí v součtu nemalé peníze. Podle statistik Evropského parlamentu vyhodí průměrný Čech přes 80 kilogramů jídla ročně, z toho víc než polovina objemu připadá na domácnosti. Web platformy Zachraň jídlo pak mimo jiné uvádí, že cena ročně vyplýtvaného jídla na světě dosahuje hodnoty HDP celého Švýcarska!
Přehled v lednici
Pokud se při každém otevření lednice děsíte, co na vás zase z temného kouta zadní police vyskočí, pravděpodobně se plánováním svých nákupů zatím příliš nezabýváte. Přitom pořádek v uskladněných potravinách je prvním krokem k úsporám!
Čtěte také: „Vyzrajte na nejčastější finanční zlozvyky“ ⇒
Při dobrém skladování máte přehled o tom, co doma chybí a čeho naopak máte dostatek. Nebudete pak nakupovat zbytečně. Kromě toho je dobré sledovat datum spotřeby jednotlivých potravin. Poslouží třeba oblíbená vychytávka: na obaly si toto datum fixem viditelně poznačte, ať víte, do kdy je třeba jídlo sníst. Protože pokud na vás pravidelně ze zálohy útočí zapáchající sýr, nejspíš jste jej v lednici zapomněli posunout dopředu, abyste po něm mohli sáhnout dřív, než se zkazí. A to platí o všech potravinách. Než vyskládáte nový nákup, starší potraviny si posuňte blíž, ať na ně nezapomenete!
Jídlo do krabičky
Ráno pospícháte do práce nebo do školy, sotva se napijete kávy a během dopoledne vás dostihne vlčí hlad. A další peníze pak věnujete ještě za oběd. Spočítali jste si někdy, na kolik vás jídlo „venku“ vyjde? Jsou to stovky, nebo jde měsíční útrata až k tisícovkám?
Pokud nechcete zrovna oželet oběd s kolegy, zaměřte se alespoň na svačiny. Místo bagety za padesát i šedesát korun si z domova vezměte třeba ovoce, ořechy, jogurt a celozrnné pečivo. Ušetříte a ještě budete zdravější!
Čtěte také: „Jak mít víc? Máme 10 užitečných tipů“ ⇒
Na ovoce
Některé potraviny nás naopak nemusí stát nic než trochu námahy při jejich sběru. Ať už žijete ve městě, nebo na vesnici, určitě jste si všimli množství ovocných stromů a keřů, které rostou podél cest nebo v polích bez povšimnutí. A přitom často nesou krásné ovoce, které zbytečně shnije. A to je škoda.
Keře a stromy, ze kterých je možné plody volně sbírat, mapuje například iniciativa Na ovoce.
Motivace čísly
Dodržování všech těchto „protiplýtvacích“ opatření se může na první pohled zdát příliš náročné. Jde ale o zvyk a rutinu, která se vám za chvíli dostane do krve. Do té doby se ale můžete nechat motivovat tím, kolik jste díky pár pravidlům dokázali za týden nebo měsíc ušetřit peněz.
Jen si to spočítejte a nezapomeňte si za část úspor koupit nějakou odměnu! Příště už budete vědět, že trocha úsilí a plánování má smysl. Anebo zkuste ušetřené peníze ještě rozmnožit pomocí vhodného investování.