8. ledna 2020

Food truck byl krok číslo jedna. Teď mají unikátní bistro v Praze

Lukáš Zelený

V pražských Holešovicích najdete bistro Bůůů & Chrocht, místo pro milovníky netradičních burgerů a jiných dobrot z masa. Nápad nejprve vznikl jako food truck, který navštěvoval různé akce v Praze nebo ve středních Čechách. Teď patří mezi jedno z desítek Zonky míst.

Dobré jídlo je hlavním lákadlem Adama a Veroniky Štorchových. Kromě toho sází i na originální prostředí. „Prostředí je u nás opravdu neformální, je to i jeden z důvodů, kterým jsme se zapsali našim zákazníkům do paměti,“ říká Adam, jeden z majitelů bistra Bůůů & Chrocht, kde sázejí především na burgery a bagety s trhaným masem. 

Konkurence v gastronomii je však obrovská, proto Adamova manželka Veronika dodává: „Nejtěžší je asi nezapadnout mezi konkurencí. Člověk se musí stále zlepšovat.“

Jak se zrodil nápad založit si vlastní restauraci?

Už když jsme rozjížděli náš food truck, tak jsme přemýšleli, jakým směrem se vydat v případě, že o naše burgery bude zájem. Dá se tedy říct, že bistro je takovým přirozeným evolučním krokem, který musel přijít.

Jsme rádi, že jsme součástí tohoto projektu. Ukazuje to, že Zonky má opravdu potenciál spojovat lidi, ne jen přesouvat peníze z účtu na účet.

První byl food truck, který jezdil po Praze a velkých městech České republiky. Jaké destinace jste stihli navštívit?

Naše auto je spíš food vrak, takže do velkých výletů se raději nepouštíme. I tak jsme ale přes uplynulé léto najezdili přes 1 200 km a prodali přes 3 000 hamburgerů. Ukázali jsme se v Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Příbrami a samozřejmě v Praze, kde jsme doma a kde jsme se objevovali přirozeně nejčastěji.

Food truck není levná záležitost, stejně tak je potřeba základní kapitál, aby bylo možné nastartovat podnikání. Vy jste se obrátili na Zonky. 

Zonky nám pomohli udělat první krok – koupit food truck. Takže bez Zonky bychom možná stále ještě zabíjeli čas v kanceláři a připravili bychom se o spoustu skvělých zážitků. Nechtěli jsme chodit do klasické banky a oslovila nás myšlenka „lidé pomáhají lidem“. Je fajn vědět, že nás už od začátku podpořili skuteční lidé.

Zonky nám pomohli udělat první krok – koupit food truck.

V současnosti patříte i mezi jedno ze Zonky míst, která jsou rozmístěná po celé republice.

Jsme rádi, že jsme součástí tohoto projektu. Ukazuje to, že Zonky má opravdu potenciál spojovat lidi, ne jen přesouvat peníze z účtu na účet. Proto jsme se zapojili mezi Zonky místa a rádi se o své zkušenosti se Zonky i začátkem podnikání podělíme.

Začátky bývají vždy velmi obtížné. Máte nějakou radu, kterou byste o startu podnikání dali ostatním? 

Velmi dobře si vše rozmyslet, mít plán B a nenechat se odradit drobnými neúspěchy.

Vás nic neodradilo. Aktuálně máte v Praze v Holešovicích bistro, ale stále využíváte food truck. Jak často se vydáváte na cesty?

Mimo sezónu je auto zazimované. Právě to byl vlastně i jeden z důvodů, proč si otevřít kamenné bistro. První akce začínají na přelomu února a března a letos máme i předsevzetí podívat se i na Moravu.

Čím byste nalákali zákazníky na návštěvu vašeho bistra?

Určitě by to bylo naše trhané maso, které připravujeme za kontrolované teploty přes 12 hodin, takže se rozpadá jako dort. Placku mletého masa si do housky umí dát asi každý, ale ne každý má tolik času věnovat se masu tak dlouho. A proto jsme tu my.

Dobré jídlo je hlavním lákalem Adama a Veroniky Štorchových.

O své bistro se staráte především vy, je však někdo další, kdo vám se vším pomáhá? 

Samozřejmě hlavně přátelé a rodina. Obzvlášť bez podpory rodiny by vše bylo výrazně těžší.

Bistro funguje velmi dobře, přemýšleli jste nad tím, kam povedou vaše další kroky? 

Pořád je co zlepšovat, určitě plánujeme nějaké další úpravy v bistru. Máme například krb a hrozně by se nám líbilo z něj udělat velkou udírnu. Food truck by také zasloužil nějakou péči… Plánů je tedy dost. Teď se nám ale narodila dcera, takže nikam moc nespěcháme.

Sdílet článek